Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékek Menü

Menetfúrás korrózióálló acélba

 

Korrózióálló acélba az átlagosnál nehezebb menetet fúrni, mert az erősen ötvözött anyag szilárdsága és fajlagos nyúlása egyaránt magas. Ezért, ha lehet, végezzünk inkább menetformázást. Nagyobb átmérőjű finommeneteknél, tövig menetes zsákmeneteknél és balos, vagy különleges méretű meneteknél jó megoldás lehet a menetmarás.

Menetfúrásnál ügyelni kell:

  • A megfelelő szerszámtípus kiválasztására
  • A szerszám precíz befogására. A szerszám ütése rontja a menet minőségét, de rosszabb esetben töréshez is vezethet.
  • A magfúró helyes megválasztására. Az előírt méreten kívül az is fontos, hogy ne keményedjen fel a felület. Ez a koracélhoz megfelelő geometriájú fúróval érhető el.
  • Az ajánlásnak megfelelő forgácsoló sebességgel dolgozzunk.
  • A feladathoz ajánlott hűtő-kenő folyadékot használjunk. (Cimtap)

 

Ajánlott szerszámok

Kézi menetfúráshoz porkohászati gyorsacél menetfúró, az első vágás vezetőcsappal

Gépi megmunkáláshoz elsősorban: menetformázó átmenő és zsákfurathoz egyaránt

Gépi menetfúráshoz átmenő furathoz: porkohászati gyorsacél szerszám speciális hátrafelé is kúpos profillal, amely csökkenti a súrlódást és segíti a menetfúró kitekerését a nagy fajlagos nyúlású anyagból. A tapadás csökkentése érdekében bevonatos vagy oxidált felületű menetfúrót használjunk.


Gépi menetfúráshoz zsáfurathoz: az előzőhöz hasonló menetfúró csavart horonnyal


 

Ajánlott kenőanyag menetfúráshoz

A CIMTAP egy vízzel hígítható koncentrált keverék paszta formában. Forgácsoló megmunkáláshoz ajánlott kenőanyagként különösen nagy felületi terhelésnél.

Tulajdonságai: Növeli a termelékenységet, mert nagyobb forgácsolási sebesség alkalmazható. Meghosszabbítja a szerszám élettartamát, megszűnteti a forgács felhegedését és a szerszámtörés veszélyét. Használata során szagtalan, nem párolog.

Alkalmazása: Gépi és kézi menetfúráshoz és menetmetszéshez használható acél, öntöttvas, korrózióálló ötvözetek és alumínium öntvények megmunkálásánál. Jól bevált nehezen forgácsolható anyagok fúrásához is. Gépi megmunkálásnál emulzióba keverjük 1:25 – 1:50 arányban. Kézi felhasználáshoz töményen, vagy vízzel ill. emulzióval 1:4 arányban hígítva ecsetelve, bemártva használjuk. Eltávolítás: Könnyű eltávolítani vízzel, vagy lúgos tisztítószerrel


Bővebb ismertető a korrózióálló acélok forgácsolásáról


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Technológia ABC