Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékek Menü

Lemezfúró, körkivágó

Magfúró vastag lemezekhez - Lépcsős lemezfúró fokozatos furatbővítéshez - Kéthegyű lemezfúró és ponthegesztés lefúró kis furatokhoz - Körkivágó nagy furatokhoz

 

Rendezés:
Táblázat / oszlop nézet:
 

A magfúró a szerszám koronájával dolgozik, a csigafúrónál kisebb nyomatékot igényel 
►Magfúró-csigafúró összehasonlítás
A lemezfúróknak a csigafúróval ellentétben nincs élszalagjuk. 
►A lemezfúrásról

 

 

 

A lemezfúrásról és a lemezfúrókról

A lemezfúrók jellegzetessége, hogy a csigafúróval ellentétben nincs élszalagjuk. Az élszalag hosszú furatoknál megakadályozza a teljes fúrópalást súrlódását a kifúrt furat felületén, ami erősen megnövelné a nyomatékot és a hőfejlődést. Vékony lemezeknél azonban a kétpontos megvezetés nem elegendő és gyakran a fúró megszorulásához vezet. A lemezfúrók teljes paláston vezetnek, a kis furatmélység miatt nem kell nagy nyomaték-növekedéstől és hőfejlődéstől tartani.

Miért nem optimális lemezfúráshoz a csigafúró?

A csigafúró egy keskeny élszalaggal rendelkezik, amely a furat falához támaszkodva megvezeti a fúrót. Előnyös, hogy nem súrlódik és melegszik a borda teljes felülete. Mély furatoknál a csavarodó élszalagok jól tájolják a fúrót, vékony lemeznél viszont a két pontos megvezetés kevés, a furat szögletes lesz, a fúró kilépéskor megakad, elrontja a felületet.

A megoldás:
Élszalag nélküli fúró, amely körkörösen felfekszik. Jó tájolást, könnyű kilépést biztosít, és a vékony lemeznél a súrlódás nem jelent nagy problémát. 

A lemezfúrók fajtái: 

Lépcsős lemezfúró - ahol a szerszám átmérője lépcsőzetesen növekszik, egy lemezfúróval sokféle furatot lehet készíteni úgy, hogy elkezdünk fúrni a legkisebb átmérővel, majd folytatjuk a nagyobbakkal addig, amíg a furat a kívánt átmérőre bővül. A lépcsős lemezfúró készülhet egyenes, vagy csavart horonnyal. A csavart hornyú lépcsős lemezfúró könnyebben fúr kisebb előtoló erővel, nehezebben forgácsolható fémötvözetekhez is ajánlott.

Kúpos lemezfúró - a lépcsős lemezfúróhoz hasonló szerszám, ahol az átmérő nem lépcsőzetesen, hanem fokozat mentesen növekszik.

Kéthegyű lemezfúró (karosszéria fúró) - nagyon rövid élszalag nélküli csigafúróhoz hasonló lemezfúró 

Ponthegesztés lefúró - tulajdonképpen egy központosító csúccsal ellátott lapos (bekezdőkúp nélküli) fúró természetesen élszalagnélkül. A ponthegesztéssel rögzített karosszériaelemek szétválasztására használják, mert a segítségével a felső lemez lefúrható az alsó sérülése nélkül. Minden más fém- és műanyaglemez fúrásánál használható, ahol a lépcsős lemezfúró kifutásához nincs elegendő hely.

Körkivágó - nagyobb átmérőjű furatokhoz alkalmas. A magfúróhoz, koronafúróhoz hasonló elven nem forgácsolja el a teljes anyagmennyiséget csak egy keskeny sávot a furat kerülete mentén, a kivágott kör magja egyben marad. Ígíy kevesebb energiára és nyomatékra van szüksége. A körkivágó megvezetése egy központfúróval történik, amely a befogószárban rögzíthető és hegye egy kis furatot készít, ezzel kijelöli a furat középpontját és nem hagyja elcsúszni a körkivágót.