Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékek Menü

Alumínium forgácsolás

Az alumíniumötvözetek szilárdsága viszonylag kicsi, hőtani jellemezői kedvezőek, így jól forgácsolhatóak. Kivétel a színalumínium, amelyet nagy képlékenysége miatt nehéz megmunkálni. Az öntött ötvözetek, amelyeknek a szívóssága kisebb, általában jobban forgácsolhatóak. Az alakítható ötvözetek közül a közepes keménységűek forgácsolhatók a legjobban, a lágyakat a nagy képlékenység, a keményeket pedig a koptatóhatás miatt nehezebb megmunkálni.

A korszerű, jól élezett, finom felületminőségű szerszámokkal az alumíniumok többsége megmunkálható megfelelő forgácsolási adatok és hűtő-kenő folyadék alkalmazásával. Az optimális megoldást azonban a speciálisan alumíniumhoz való szerszámok adják. Ezek kevésbé érzékenyek a forgácsolási körülményekre, maximális termelékenységre képesek, nem kell tartani az anyag feltapadásától és a forgács elvezetési problémától.

Forgácsolási sebesség

Az alumínium forgácsolásánál kisebbek a forgácsoló erők, mint a vasalapú ötvözeteknél és lényegesen nagyobb forgácsolási sebesség engedhető meg, mint az acélnál, vagy az öntöttvasnál.

A fémek optimális forgácsolási sebességét elsősorban a hőtani jellemzők határozzák meg. Az alumínium forgácsoláskor lényegesen alacsonyabb hőmérsékletre hevül, mint az acél, de tekintettel az alacsonyabb olvadáspontjára, esetenként már az alacsonyabb hőmérséklet is gondot okozhat.

Az alumínium-ötvözeteknél az alkalmazható forgácsolási sebesség az acélokénak a sokszorosa lenne, de a bennük levő, rideg csiszolóanyagként viselkedő alumínium-oxidok miatt valójában csak 4…8-szoros.

Különbséget kell tenni a homokformába és a kokillába öntött ötvözetek között, egyrészt a hűlés, másrészt a felületi réteg különbsége miatt. Ez utóbbi a lényegesebb, mert a felületbe tapadó homokszemek a szerszám élét erősen koptatják.

Forgács eltávolítás

A nagy forgácsolási sebesség miatt időegység alatt több forgács képződik, amelynek az elvezetéséről gondoskodni kell. A hagyományos szerszámoknál a forgács gyakran beragad a horonyba. A megoldás: kevesebb élű, szélesebb hornyú, nagyobb spirálszögű szerszámok.

Élrátét

Az alumíniumötvözetek forgácsolása során az acéloktól némileg eltérő módon alakul ki az élsisak, mert apró fémszilánkokból épül fel. Hatása azonban szintén káros, ezért kerülni kell. A megoldás: nagyobb forgácsolási sebesség.

Tapadás

A forgácsolás során az egyik probléma az alumínium tapadása a szerszámra. Olyan nagy forgácsolási sebességnél, amelynél már nincs élrátét a szerszámmal érintkező anyag vékony rétege a magas hőmérséklet hatására meglágyul. Ezt az anyagot a nyomás kiszorítja az érintkezési övezetből, ahol aztán újra megdermed. Így a forgácshoz hasonló képződmény jön létre, amely szilárdan a szerszámra tapad. Főleg a hátlapon keletkezik, a forgácsleválasztás hőjéhez a súrlódási hő is hozzáadódik. Ez a munkadarab túlhevüléséhez, végeredményben igen rossz felületminőséghez vezet.

E probléma kiküszöbölésére éles, pozitív homlokszögű, finom felületminőségű szerszámok szolgálnak. Az érintkezési felületnek minél kisebbnek kell lennie, ezt a célt szolgálja a keskenyebb élszalag, vagy a ritkított fogú menetfúró.

Előtolás

Az előtolás ne legyen túl kicsi nagy sebességnél sem, mert a vágás helyetti dörzsölés túlmelegedéshez és gyors szerszámkopáshoz vezet és rossz felületminőséget okoz.

Fogásmélység

A megengedhető fogásmélység határértéke is jóval nagyobb alumíniumnál, mint acél, vagy öntöttvas esetében. Ez részben a szerszám kisebb élterhelésével magyarázható (az alumíniumötvözetek forgácsolásához negyedakkora erő kell, mint az acélokhoz), másrészt azzal, hogy az alumíniumötvötek megmunkálásakor a forgácstő rezgéskeltő hatása csekély. Kedvező a rezgés bekövetkezésének határ-fogásmélysége is, amelynél az előtolás/fogásmélység arány döntő szerepet játszik.

Menetformázás

A forgács nélküli menetalakítás lágy alumíniumnál (10 % szilíciumtartalom alatt) nagy termelékenységű és jó minőségű menetet adó technológia, forgács eltávolítási probléma nincs.

Nagy szilíciumtartalmú ötvözetek

Az erősen koptató hatású nagy szilíciumtartalmú ötvözetekhez célszerű éles, bevonat nélküli keményfém szerszámot használni.

Vékonyfalú profilok

A vékonyfalú profilok a marásnál rezgésre hajlamosak. Ajánlott az egyélű gyorsacél vagy keményfém marók használata, illetve nagytermelékenységű forgácsolásra a speciálisan élezett kétélű keményfém maró.

Nemesített alumínium

Az alumíniumötvözet nemesítése olyan hőkezelés, melynek során az ötvözőket izzítással oldatba visszük, utána pedig megeresztjük. Egyes ötvözetek megeresztése szobahőmérsékleten is végbemegy. Az ilyen anyag 1-2 napig igen lágy, megmunkálhatósága rossz. 3-5 nap alatt azután a szilárdsága nő és ezzel együtt a forgácsolhatósága is javul. Egyes ötvözeteknek ez az ideje lényegesen tovább is tarthat.

Tartalomhoz tartozó címkék: Technológia ABC