Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékek Menü

Menetmarás M1 menettől akár 65 HRc acélba...

2015. 06. 16. 00:00:00

A menetmaró univerzális menetkészítő szerszám CNC gépre. Azonos emelkedésű menetek egy szerszámmal: különböző átmérőjű jobbos és balos menet átmenő és zsákfuratban. Az NB típus előnye, hogy a sorjázás automatikusan megvalósul a menetmaráskor külön költség nélkül. Külön rendelésre: a furat elején és végén egyaránt sorjázó menetmaró (esettanulmány).

 

A CNC menetmarás technológiája:

A menetmaráshoz egy olyan ciklust kell programozni, amelyben a forgó marószerszám

 • a magfurat közepén beáll a megfelelő mélységre
 • oldalirányban megközelíti a furat falát
 • a menetprofil mélységének megfelelő fogást vesz
 • körbejár a furatban, közben 1 menetemelkedésnyit süllyedve
 • kiemelkedik a profilból
 • visszaáll a furat közepére és kijön a furatból

 

Forgácsolási adatok

A megfelelő szerszám kiválasztását, a forgácslási adatok meghatározását és a ciklus programozását a szerszámgyártó szoftvere segíti, amely egy telepítést nem igénylő kis Excel program, magyarul is működik. 


SmiProg szoftver forgácsolási adatokkal

►LETÖLTÉS

 

A munkadarab anyagának és a menet méreténke kiválasztása után megjelenik a feladathoz alkalmas menetmarók választéka. Egyet kijelölve megkapjuk a forgácsolási adatokat és a menetmarás idejét, így könnyen kiválaszthatjuk a leggyorsabb, a legolcsóbb, vagy a számunkra optimális szerszámot, akár összehasonlíthatjuk a jelenlegi technológia termelékenységével.

 


A menetmarás előnyei:

Biztonságos.
Minimális a gépleállás kockázata, mert a forgácsolásnál kis erők ébrednek és rövid forgács keletkezik. Baleset esetén a munkadarab nem károsodik, mert a szerszám nem szorul be.

Jó minőségű menet.
Menetmarásnál a forgácsolás körülményei nagyon jók. Ennek eredményeként a menet felülete, tűrései, szögei, stb jobbak, mint a más módon előállított meneté.

Helyes menetátmérő azonnal.
A SmiCut marók átmérőjét optikai méréssel határozzák meg és minden szerszámra ráírják lézerrel az elméleti külső átmérőt, így azonnal a helyes menetátmérőt kapjuk. A szerszámkopás természetesen korrigálható a CNC programmal.

Rugalmas szerszám.
Azonos szerszámot használhatunk jobbos és balos menethez, ill. különböző átmérőkhöz, ha a menetemelkedés egyezik. Ugyanaz a szerszám való átmenő és zsákfurathoz.

Sorja nélküli menet.
A menetbekezdés sorjamentes a ThreadBurr sorjázóélű menetmarókkal.

Rövid gépi idő.
A gépi idő rövid, mert nem kell előre süllyesztést készíteni. Az időmegtakarítás a nagy átmérőjű, a finom emelkedésű és a hosszú meneteknél a legnagyobb a menetfúráshoz képest. Esztergagépen a forgószerszámos menetmarás gyorsabb a menetvágásnál.

Menet nehezen megmunkálható anyagba.
A jó forgácsolási körülmények lehetővé teszik a menetmarást edzett acélba 65 HRC-ig, titánötvözetekbe és más nehezen megmunkálható anyagokba.

Menet zsákfuratba.
Marással teljes menetprofilt kapunk a furat alján is, míg menetfúrásnál az első három profil nem teljes. Sokszor kedvezőbb konstrukciót lehet kialakítani, mert nem kell olyan mélyre fúrni.

Kisebb géporsó kopás.
Menetmarásnál nem kell forgácsirányt váltani minden menetnél, ami kíméli a gépet.

Nyomtatható infó

Újdonság: 

A menet elején és végén is sorjázó menetmaró

(Esettanulmány)

A sorja külön műveletben történő eltávolítása időigényes, ami sorozatgyártásnál megnöveli a gyártási költéget, bármilyen módszerrel történjen is. A menet elején és végén sorjázó menetmaróval a sorjázási művelet a menetmarással egyidőben történik, nincs plusz időráfordítás. A sorjázás akkor sem probléma, ha az anyagvastagság nem egyenletes, hanem néhány milliméter eltérést mutat.

Egy esettanulmány egy elöl-hátul sorjázó SmiCut menetmaróval készült az alábbi adatokkal:

 • Menet: M18x1,5
 • Menethossz: 23 mm
 • Szerszám átmérő: 14 mm
 • Élek száma: 5
 • Anyag: hőálló acél
 • Alkatrész: turbó-töltőkompresszor gépkocsihoz
 • Forgácsolási sebesség_ 55 m/min
 • Előtolás: 0,036 mm/fog
 • Gépi idő: 22 mp
 • Szerszám élettartam: 1300 db = 8 óra

Esettanulmány megtekintése

Az elöl-hátul sorjázó menetmaróra kérje ajánlatunkat