Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Lemezfúrás

Lemezfúrás

Lemezfúrásnál olyan röviden dolgozik a fúró, hogy a hegye már kilép az anyagból mielőtt a külső palástja elérné az anyagot és meg tudná vezetni a szerszámot. Ráadásul a csigafúrók élszalagja csak két ponton ér a palásthoz, ami nem elegendő és gyakran a fúró beakadásához, megszorulásához vezet. 


Csigafúró

A lemezfúrók jellegzetessége, hogy a csigafúróval ellentétben nincs élszalagjuk. Az élszalag hosszú furatoknál megakadályozza a teljes fúrópalást súrlódását a kifúrt furat felületén, ami erősen megnövelné a nyomatékot és a hőfejlődést. Vékony lemezeknél azonban a kétpontos megvezetés kevés. A lemezfúrók teljes paláston vezetnek, a kis furatmélység miatt nem kell nagy nyomaték-növekedéstől és hőfejlődéstől tartani.


Lemezfúró

 


Miért nem optimális lemezfúráshoz a csigafúró?

A csigafúró egy keskeny élszalaggal rendelkezik, amely a furat falához támaszkodva megvezeti a fúrót. Előnyös, hogy nem súrlódik és melegszik a borda teljes felülete.

Mély furatoknál a csavarodó élszalagok jól tájolják a fúrót, vékony lemeznél viszont a két pontos megvezetés kevés, a furat szögletes lesz, a fúró kilépéskor megakad, elrontja a felületet.

A megoldás:

Élszalag nélküli fúró, amely körkörösen felfekszik.

Jó tájolást, könnyű kilépést biztosít, és a vékony lemeznél a súrlódás nem jelent nagy problémát. 

 

A lemezfúrók fajtái:

Tartalomhoz tartozó címkék: Szerszám Technológia ABC