Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékek Menü

Hűtés-kenés

 

Fémforgácsolásnál nagyon fontos a hűtés-kenés.

Az alábbi ábra a különböző kopásfajták mértékét mutatja a hőmérséklet függvényéban. Látható, hogy kisebb hőmérsékleten az össz-kopás kisebb, tehát nem szabad hagyni a szerszám túlzott felmelegedését.

A legyakrabban használt hűtő-kenő folyadék az emulzió, amely vizzel elegyedő szintetikus olaj különböző adalékokkal. Nagy felületi nyomásnak kitett alkalmazásoknál vízzel nem elegyedő természetes, vagy szintetikus olajat használnak.

A jó hűtő-kenő folyadékkel szemben rengeteg elvárás van: a jó hűtő képesség, kenő képesség, nyomásállóság, korrózió elleni védelem mellett lényeges a biológiai stabilitás, a bőrre való ártalmatlanság, a habzásmenetsség, a szűrhetőség, a kis gyúlékonyság, a szagtalanság, és a környezetbarátság.

A hűtő-kenő folyadék feladata a hűtés és kenés mellett a forgács eltávolítás segítése, amely bizonyos műveleteknél, pl. belső hűtéses fúrásnál a legfontosabb feladat.

 


 

Tartalomhoz tartozó címkék: ABC