Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hőkezelés

Hőkezelés

 

A hőkezelés egy olyan eljárás, amelynek során egy munkadarabot hőhatásnak tesszük ki annak érdekében, hogy az anyag tulajdonságait módosítsuk.

A hőkezelési eljárások lehetnek termikus, termo-kémiai és termo-mechanikai eljárások. Célja mindegyik esetben az optimális felhasználási tulajdonságok biztosítása.

Az eljárások egy része teljes egészében megváltoztatja az anyag szerkezetét, mások csak a felületi réteg szerkezetét változtatják meg. Az első csoportba tertozik az edzés, vagy a lágyítás, a másodikba főleg olyan termo-kémiai eljárások, mint a betétedzés vagy a nitridálás.

A forgácsolástechnika szempontjából lényeges, hogy a hőkezelés az anyagban bizonyos feszültségeket okozhat, ami a munkadarab alakjától függően annak vetemedéséhez vezethet és hátrányosan befolyásolhatja a felületminőséget. Ezért a hőkezelés helyét a műveletek sorrendjében gondosan kell megtervezni. Célszerű az anyagleválasztás zömét még hőkezelés előtt elvégezni, amikor az anyag könnyebben forgácsolható, majd hőkezelés után készremunkálni az igényesebb felületeket.

 


 

Tartalomhoz tartozó címkék: ABC