Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékek Menü

Felületsimítás gyémánt szerszámmal ...

 

A felületsimítás (vasalás) célja (a görgőzéshez hasonlóan) a felületminőség javítása a felületi érdesség csökkentésével. Szerszáma: a gyémánt felületsimító.

               

Az esztergáláshoz hasonló műveletben a szerszám végighalad a felületen és a rúgó által a felülethez szorított gyémánt betét forgácsnélküli alakítással elsimítja a felületi egyenetlenségeket.

A kiinduló felületminőség: 

Esztergált Ra = 2-3 µm, amely 0,8 mm vagy 1,2 mm rádiuszú lapkával 0,15-0,2 mm/ford előtolással állítható elő.

A gyémánt szerszámmal elérhető felületminőség:

acélnál Ra = 0,1-0,3 µm
öntöttvasnál Ra = 0,3-0,6 µm

Ajánlott megmunkálási körülmények:

Elrendezés:
A hagyományos vagy CNC esztergagép szerszámtartójába fogott szerszám az ezstergakéshez hasonlóan 90°-os szögben álljon a forgó palástfelülethez. A forgó felület érintése után vegyünk 0,05-0,08 mm fogást, majd indítsuk el az előtolást.

Rugóerő:
A szerszámon állítási lehetőség van. Általános esetben állítsuk közepesre. Keményebb anyagok nagyobb, lágyabbak kisebb rugóerőt igényelnek. A nagyobb rugóerő jobb felületminőséget eredményez, de célszerű a kívánt felületminőséget még biztosító legkisebb rugóerőt alkalmazni, mert a nagy nyomás nagyobb hőfejlődést és gyorsabb szerszámkopást okoz.

Megmunkálási sebesség:
40 HRC alatt 100-250 m/min
40 HRC felett - 40-100 m/min
A megmunkálási sebesség az elérhető felületminőséget nem befolyásolja, de a termelékenységet és a szerszám élettartamát igen. Kis sebességnél kisebb a hőfejlődés és nagyobb a szerszám élettartama. A nagy sebesség gyorsítja a megmunkálást, de erőteljesebb lesz a szerszámkopás.

Előtolás:
Általában 0,07-0,1 mm/fordulat.
Minél kisebb az előtolás, annál jobb lesz a felületminőség. Alapszabály, hogy az előtolás körülbelül az előmunkálási előtolás fele legyen, de semmi esetre se legyen azzal egyenlő, mert akkor a gyémánt egy helyen kopik és hamar elhasználódik.

Hűtés-kenés:
Jó hűtő- és kenőhatású folyadék használata ajánlott. Fontos, hogy a megmunkálási zónába állandóan bőséges mennyiségű hűtőfolyadék kerüljön.

Tartalomhoz tartozó címkék: Szerszám Technológia ABC Hírek