Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékek Menü

Szerszámélezés CBN és gyémánt koronggal

A CBN (köbös bórnitrid) korong a V391, a BSM20 és az XT3000 fúróélező gép alapfelszereléséhez tartozik. A többi ipari típushoz külön rendelhető. Gyémánt korong minden típushoz külön rendelhető. 

Melyiket válasszuk?
Az alapszabály: gyorsacél szerszámhoz CBN, keményfémhez gyémánt. 

Miért használjuk ezeket a drága korongokat a korund, vagy szolícium-karbid helyett?
Egyrészt százszor tartósabbak, nincs szükség korongszabályozásra, másrészt jobb lesz a köszörült szerszám minősége, mert "hidegebben" köszörülnek, nem égetik el, nem lágyítják ki a szerszám felületi rétegét. 


A legfontosabb csiszolóanyagok tulajdonságainak összehasonlítása:

Anyag Elektrokorund (Al2O3) Szilícium-karbid (SiC) CBN (köbös bórnitrid) Gyémánt
Keménység 200-230 HV 330-360 HV 800-950 HV 1000 HV
Hőállóság  2000-2100°C 1600-1700°C 1400-1500°C 1000-1100°C
Alkalmazás gyorsacél élezés keményfém élezés  gyorsacél élezés keményfém élezés

 

 

A gyémánt

A gyémánt a szén (C) köbös kristályrács szerkezetű változata. A természetben előforduló legkeményebb anyag, de az élező korongokhoz használt gyémántszemcséket szintetikusan állítják elő. Nagy keménysége miatt a keményfém köszörülésénél is lassan kopik. A fenti táblázatból látható, hogy hőállósága viszonylag alacsony. Túlhevülés esetén karbidképzésre hajlamos, ami intenzív kopásként jelentkezik, ezért gyorsacélhoz kevésbe alkalmas. 

A CBN (köbös bórnitrid)

A gyémánthoz hasonlóan köbös kristályrács szerkezetű, de szénatomok helyett bór (B) és nitrogén (N) atomokból épül fel. A természetben nem fordul elő, mesterségesen állítják elő a hexagonális rácsszerkezetű bórnitridből. Keménysége nem éri el a gyémántét, de messze meghaladja a többi anyagét. Hőállósága viszont jobb, mint a gyémánté és kémiailag semleges a vassal és ötvözőivel szemben. Ennek köszönhető, hogy gyorsacél köszörüléséhez jobban megfelel, mint a gyémánt.
 

Gyémánt és CBN korong

A gyémánt vagy CBN szemcsék vagy egy alumínium, vagy acél testre rögzített néhány mm vastag és széles műanyag rétegben helyezkednek el, vagy galvanikusan egy rétegben vannak rögzítve a szerszámtest felületére. A gyémánt és CBN korong jellemző tulajdonsága a korong alakja és mérete mellett a szemcsenagyság, amely meghatározza a termelékenységet és a felületminőséget. 

Gyémánt és CBN szemcseméretek

CBN Gyémánt USA jelölés Szitaméret µm 
(átesik/fennmarad)
B251 D251 80 250/212
B181 D181 100 180/150
B151 D151 110 150/125
B126 D126 120 125/106
B107 D107 150 106/90
B91 D91 180/220 90/75
B76 D76 240 75/63
B64 320 320 63/53
       
 

További jellemző a kötőanyag és annak keménysége, valamint a szemcsekoncentráció. A gyémánt és CBN korongot általában nem kell szabályozni, esetleg időnként kitisztítani a szemcsék közé szorult anyagot.
 

CBN vagy korund?

A keményfém szerszámokat a hagyományos koronggal nehéz élezni, egyértelmű a gyémánt előnye. A gyorsacél szerszámokat a hagyományos elektrokorunddal is lehet élezni, de egyre jobban terjed a CBN használata. Ennek egyik oka a kényelem: a CBN korong a korunddal ellentétben alig kopik, nincs szükség szabályozásra. A másik oka az, hogy a CBN-nel élezett szerszám élettartama jobb, mint a hagyományosan élezetté. Ennek az a magyarázata, hogy a korundszemcse felülete gyorsabban lekopik, ezért jobban nyomja a felületet mint a keményebb CBN, ahol a forgácsolóerő iránya kedvezőbb. Ezért a korundnál több hő fejlődik, hűtést kell alkalmazni, vagy csökkenteni kell a köszörülés intenzitását, nehogy elégjen (elszíneződjön) a felület. Mikroszkopos vizsgálattal kideríthető, hogy akkor is kisebb a korunddal köszörült felületi réteg mikrókeménysége, ha nincs elszíneződés. CBN köszörülésnél ez a keménységcsökkenés nem jelentkezik, ezért lesz jobb a szerszám éltartama. További előnye, hogy a kisebb hőterhelés miatt kevesebb hőfeszültség marad az anyagban.
 

Gyémánt vagy CBN?

Az alapszabály szerint keményfémhez gyémántot, gyorsacélhoz CBN korongot kell használni. A gyémánt előnye a nagy keménység, a CBN előnye a nagyobb hőállóság és a kémiai semlegesség. Természetesen a CBN keménysége és hővezető képessége is jelentősen felülmúlja az elektrokorundét és a szilíciumkarbidét. 

Lehetnek kivételek. CBN koronggal is lehet keményfémet élezni (hogy ne kelljen néhány szerszám miatt korongot cserélni), de tudomásul kell venni, hogy gyorsabban kopnak a szemcsék. Gyémánttal is lehet gyorsacélt élezni csökkentett intenzitással, nehogy túlmelegedjen, mert az a gyémántszemcsék gyors kopásához vezethet. A DrillDoctor fúróélező gépek kisméretű gyémánt koronggal dolgoznak. Ezeket nem ipari élezésre, hanem kisebb igénybevételre tervezték.►Fúróélező gépek

 


Tartalomhoz tartozó címkék: ABC blog Hírek