Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékek Menü

Korrózióálló acél fúrása kézi előtolással: T560


 

A korrózióálló acélok három fő csoportba sorolhatók. A ferritesek krómtartalma 10,5% és 28% között van, a széntartalom nem lépi túl a 0,08%-ot. A martenzitesek 12-19% króm mellett tartalmazhatnak nikkelt, molibdént és más ötvözőelemet. Az ausztenitesek 17% körüli krómot, nikkelt és esetleg kiegészítő ötvözőket tartalmaznak (molibdén, titán, nióbium).

A három közül a legnehezebben forgácsolható az ausztenites csoport. A fúrónak két nehézséggel kell megküzdenie: nagy az anyag képlékenysége és gyenge a hővezető képessége. A nagy fajlagos nyúlásból adódó képlékenység miatt a fúrásnál hosszú és tömör forgács keletkezik, amelynek megfelelő törése csak az előtolás növelésével biztosítható. Így a forgácsoló élek nagy abrazív kopásnak vannak kitéve. A rossz hővezető képesség miatt a forgácsolásnál keletkező hő alig távozik az anyagba és a forgácsba, túl sok marad a fúró élénél, ami szintén gyorsítja a kopást. 

A statisztika szerint a korrózióálló acélban levő furatok többsége átmenő és rövid (1xD). A fúrás vagy NC gépen történik intenzív hűtéssel, vagy kézi fúrógéppel szárazon. A T560 csigafúrót ez utóbbi feladatra fejlesztették ki.


Koracél fúrás gyorsabban, azonos erővel:

A tesztet két gépen végeztük egyidőben ugyanabban az anyagban, azonos forgácsolóerővel, amit a fúrógépek karjára akasztott 4-4 kg súly biztosított. Tivoly gyártmányú 5 mm átmérőjű fúrókat használtunk: az egyik gépbe a hagyományos köszörült hornyú, a másikba az elsősorban ajánlott bevonatos fúrót tettük. Egyszerre indítottuk a gépeket és a fúrás idejét mértük.

Korrózióálló acél, 4 mm vastag lemez

  • T550 HSSE kobaltos fúróval 
    fúrási idők: 8,0 - 13,8 másodperc között
  • T560 HSSE Inox fúróval 
    fúrási idők: 4,0 - 5,5 másodperc között

Megjegyzés: a T550 fúrók fordulatszámát csökkenteni kellett, de még így is sokkal gyorsabban elkoptak, mint a T560.


A T560/T561 csigafúró jellemzői:

• Kobaltos gyorsacél

• TBX geometria: a forgácsalakítás biztosítása egy speciális horonyalak és a forgácsolóél szögét is meghatározó spirálszög (35°) optimális megválasztásával, a súrlódási zóna csökkentése a megfelelő csúcsszöggel (135°), a forgácsoló erő csökkentése a keresztélezéssel.

BLADE bevonat: az ehhez a fúróhoz kifejlesztett többrétegű TiAlN+TiCN bevonat hatékonyan védi a fúró felületét az ausztenites korrózióálló acél koptató hatásával szemben. 3300 HV keménység az abrazív kopás csökkentése érdekében, 700°C hőállóság az acél kis hővezető képessége miatti oxidáció ellen.

T561 = új 4-síklapos élezés:
precízebben központosít és a fúró jobban forgácsol: nagyobb előtolás, kisebb erő, nagyobb éltartam.

►A 4-síklapos élezés előnyeinek összehasonlító elemzése diagramokkal.


 

 

Ajánlott forgácsolási sebesség (Vc) és percenkénti fordulatszám különböző átmérőkhöz:

 

Vc
 (m/min)

Ø 1-2

Ø 2-4

Ø 4-6

Ø 6-8

Ø 8-10

Ø 10-12

Korrózióálló acél

15

2400

1200

790

590

480

400

  


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Szerszám Hírek Újdonság Vitrin