Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékek Menü

Kobaltos gyorsacél

 

A kobalt (Co) a 18. század óta ismert elem, rendszáma a periódusos rendszerben 27, az átmeneti fémek közé sorolják. A természetben önállóan nem fordul elő, különböző ércekből álltják elő, elég drága anyag. Felhasználása sokoldalú: üveg és kerámia színezék, mágnes, korróziógátló ötvözőanyag és a gyorsacélok ötvözőanyaga lehet.

A kobaltos gyorsacél egy javított minőségű gyorsacél, amely a gyorsacél szokásos ötvözőelemein (Cr – Mo – W – V) kívül 5% vagy 8% kobaltot is tartalmaz

5% kobaltos gyorsacél (HSSE, HSSE5, HSS-Co5)

5% kobaltot tartalmaz. Keménysége: 65-66 HRC. Nehezen forgácsolható korrózióálló és más erősen ötvözött acélhoz ajánlott 1200 MPa szakítószilárdságig. A kobalt jó hővezető képessége révén a forgácsoláskor keletkező hő gyorsabban távozik a szerszámél közeléből, ezáltal lassítja a kopást.

8% kobaltos gyorsacél (HSSE8, HSS-Co8)

8% kobaltot tartalmaz. Keménysége: 67-68 HRC. Kimondottan nehezen forgácsolható ötvözetekhez ajánlott 1600 MPa szakítószilárdságig, illetve 48-50 HRC keménységig: Hardox, Ti-Ni ötvözetek, szerszámacélok

Lásd még: gyorsacél

 


 

Tartalomhoz tartozó címkék: ABC