Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékek Menü

Kézi menetfúró

 

A menetfúró feladata csavarmenet vágása furatokban. Alakja egy olyan csavarhoz hasonlít, amelyen hornyok segítségével vágóéleket alakítottak ki és a menetprofilokat hátraköszörülték, hogy kisebb legyen a súrlódás. Anyaga edzett szerszámacél vagy gyorsacél.

Kézi menetfúrásnál több vágású menetfúrót használunk:

  • elővágó, amely hosszú bekezdő kúppal rendelkezik, és egyáltalán nem, vagy csak az utolsó fogakkal vágja ki a teljes menetprofilt
  • közép
  • készrevágó, amely 2,5 menetemlekedés után már készrevágja a profilt

Fogásmegosztás a három vágás között:

vagy 

 

Finommeneteknél a középső fokozat kimarad, elő- és készrevágó szerszám megbírkózik a kisebb menetprofillal.

Menetfúrásnál a viszonylag nagy erők és a súrlódás következtében hő fejlődik. Ennek csökkentése, illetve menetminőség javítása és a szerszám élettartam növelése céljából intenzív kenésre van szükség. Nehezen forgácsolható anyagoknál célszerű e célra kifejlesztett kenőanyagot használni (pl. CIMTAP)

Kézi menetfúrásnál nehéz feladat a menet irányának tartása, különösen nehezen fogácsolható anyagoknál. Erre a célra ajánlott a vezetőcsapos menetfúró, amellyel ez a hiba kiküszöbölhető:

 

 

 


 

Tartalomhoz tartozó címkék: ABC