Weboldalunk a többi webshophoz hasonlóan cookie-kat használ a jó működés és a felhasználók kényelme érdekében. Részletek az Adatkezelési tájékoztatóban.
Termékek Menü

Forgácsolási adatok

Bánkuti József
2014. 06. 19. 00:00:00

 

A forgácsolási adatok jellemzik a szerszám élének mozgását a munkadarabhoz viszonyítva. A megfelelő szerszám kiválasztása mellett a megfelelő forgácsolási adatok használata is nagyon fontos a megmunkálás minősége, termelékenysége és gazdaságossága szempontjából. A szerszámgyártók általában megadják a termékeikhez ajánlott forgácsolási adatokat különböző anyagminőségek forgácsolásához. 

►Ajánlott forgácsolási adatok a Perfortek szerszámokhoz

 

Forgácsolási sebesség és fordulatszám

Forgácsolási sebesség   Vc (m/min) 

A forgácsolási sebesség a szerszám élének viszonylagos sebessége a munkadarabhoz képest a főmozgás irányában. A legfontosabb forgácsolási adat, mert a forgácsképzés csak egy bizonyos sebesség tartományban lesz jó minőségű, és a forgácsolási sebesség erősen befolyásolja a szerszám kopását és természetesen a megmunkálás idejét. 


Fordulatszám percenként  N (fordulat/min) 

A forgácsolásnál a főmozgás általában forgó, ezért a gépen a megfelelő forgácsolási sebesség eléréséhez a percenként fordulatszámot tudjuk beállítani, amely függ a szerszám (esztergálásnál a munkadarab) átmérőjétől. Fúrásnál a forgácsolási sebességet a legnagyobb átmérőnél mérjük, az él többi részénél a sebesség értelemszerűen kisebb lesz, a központban pedig nulla. 

Fordulatszám számítása a forgácsolási sebességből:
N = 1000 x Vc / D / 3,14 (fordulat/min) 

Forgácsolási sebesség a fordulatszámból:
 Vc = D x 3,14 x N / 1000 (m/min) 

ahol 
N - a fordulatszám
Vc - a forgácsolási sebesség, 
D - az átmérő.

Előtolás

Fúrásnál fordulatonkénti előtolás  f (mm/fordulat) 

Marásnál fogankénti előtolás  fz (mm/fog) 

Az előtolás a szerszám viszonylagos haladási sebességét jellemzi. Fúrásnál és esztergálásnál az egy fordulatra jutó előtolást, marásnál a szerszám egy fogára jutó előtolást szokták megadni. Az előtolás mértéke határozza meg a forgács vastagságát, ezáltal hatással van a forgácstörésre, a felületi érdességre és a megmunkálás idejére. Az előtolás növelése a szerszámkopást csak kismértékben gyorsítja.

Az ajánásokban az előtolást általában átmérő tatományokra adják meg, mert a szerszám méretétől függően változik a megengedhető előtolás (míg az optimális forgácsolási sebesség az átmérőtől független). A megadott előtolás értékekből az alábbi képletek segítségével lehet számolni a gépen beállítható előtoló sebességet, amely a forgácsolás termelékenységének legfontosabb mérőszáma:

Előtoló sebesség fúrásnál:
Vf = f x N (mm/min)

ahol
Vf - az előtoló sebesség
f - a fordulatonkénti előtolás
N - a fordulatszám, (amely az ajánlott forgácsolási sebességből a fenti képlettel számolható)

Előtoló sebesség marásnál:  
Vf = fz x z x N (mm/min)

ahol 
Vf - az előtoló sebesség
fz - a fogankénti előtolás
D - a szerszámátmérő (mm)
z - a fogszám
N - a fordulatszám

Fogásmélység

A fogásmélység az előtolással együtt meghatározza a forgács keresztmetszetét és azon keresztül a forgácsoló művelet minőségét és termelékenységét. Fogásmélységről elsősorban marásnál beszélünk. Telibefúrásnál a fogásmélység az átmérő felével egyenlő, menetfúrásnál nem tudjuk befolyásolni, mert a menetprofil mérete meghatározza. Furatbővítésnél és dörzsárazásnál az előfúrás és készméret közti különbség fele adja a ráhagyást. Marásnál radiális és axiális fogásmélységről is beszélünk.
Pl. itt

A radiális fogásmélység D/10 (a szerszámátmérő tizedrésze), az axiális pedig 1,5D (a szerszámátmérő másfélszerese). 
Minél nagyobb a leválasztandó anyagkeresztmetszet, annál termelékenyebb a megmunkálás, de a forgácsolási erők megnőnek, ami negatív hatással lehet a pontosságra. Ezért inkább nagyolást végeznek nagy fogásmélységgel, amit egy simító művelet követ.

 

Ajánlott forgácsolási adatok

A szerszámgyártók ajánlásaiban szereplő forgácsolási adatokat optimális körülmények között végzett kisérletekkel határozzák meg. A következő feltételeket kell figyelembe venni a maximális teljesítmény és éltartam elérése érdekében:
- hűtő-kenő folyadékot kell használni helyesen megválasztva, megfelelő mennyiségben,
- biztosítani kell a munkadarab- és a szerszámbefogás maximális merevségét,
- ügyelni kell a befogott szerszám jó futáspontosságára.

 

Optimalizálás

Az ajánlásokban szereplő adatok csak irányértékek, azokat kiinduló értéknek kell tekinteni. A forgácsolási adatok változtatása egy bizonyos tartományon belül műszakilag megengedhető, amíg problémamentes a forgácsolási folyamat és megfelelő felületminőséget kapunk (pl. megfelelő a forgácstörés, nem keletkezik élrátét, nem lép fel túl nagy rezgés). Ezen a tartományon belül az adatok változtatása a költségeket befolyásolja a szerszámkopás és a gépi főidő változtatásával. Megfigyelhető, hogy a szerszámkopást a forgácsolási sebesség növelése erőteljesen gyorsítja (lásd az alábbi ábrát), míg az előtolás és a fogásmélység növelése csak kis mértékben növeli. Ezért, ha a körülmények engedik, a termelékenységet célszerű elsősorban a fogásmélység és előtolás növelésével fokozni, és csak másodsorban a forgácsolási sebesség növelésével. Természetesen gyakran megéri a főidőt csökkenteni nagyobb gyorsabb szerszámkopás és nagyobb szerszámköltség mellett is, mert a főidővel arányos költségek messze túllépik a szerszámköltésget. Bővebben lásd: a forgácsolás gazdaságossága

►Ajánlott forgácsolási adatok a Perfortek szerszámokhoz

Tartalomhoz tartozó címkék: ABC blog